Om succes og om frygten for at fejle og blive latterliggjort. Alain de Botton.

Om succes og om frygten for at fejle og blive latterliggjort. Alain de Botton.

Se evt. denne video:
A kinder, gentler philosophy of success | Alain de Botton
Alain de Botton fortæller:

 • Om karriereangst og jobsnobberi. Om fordomme.
 • Om mødet med spørgsmålet “og hvad laver du så?”…
 • At snobberi er, når vi tager en lille del af et menneske og gør det til en helhedsvurdering af et menneske.
 • Om at være vores egen lykkes smed i et “meritokratisk samfund”, dvs. hvor vi via talent og færdigheder kan komme til tops… intet kan stoppe os! De, som fortjener toppen, når også toppen. Men så har vi også bunden. Og når de, som fortjener toppen, når toppen, så har de, som når bunden, også fortjent bunden…  (suk!…)
 • De, som i dag hedder “taberne”, hed engang “de mindre heldige”, fordi der dengang var en Gud, som også var ansvarlig…
 • Om materialisme – at det, at eje ting ikke nødvendigvis er et udtryk for grådighed, men viser et behov for belønning og kærlighed. Det er virkeligheden synd for mennesker, som har behov for ting, ting, ting.
 • At frygten for at fejle ikke kun handler om ængstelsen for tab af indkomst og status: Frygten for at fejle handler i høj grad om frygten for at blive DØMT og LATTERLIGGJORT af andre.
 • At mennesket er helte i vores samfund. Det er dét/dem, vi tilbeder. Vi har ikke længere noget transcendent… noget der er større end os selv… en naturkraft, en gud…
 • Og om vores forestilling om succes: Denne forestilling er sjældent vores egen, men noget vi bærer fra andre. Men hvad er succes? Vi må finde vores egen definition på succes og holde fast i dén!

Alt i alt et rammende, frisk pust af ord om vores samfund og syn på hinanden, lystigt formidlet af Alain de Botton.

Beskrivelse fra TED.com:
“Alain de Botton undersøger vores opfattelse af succes og fiasko – og stiller spørgsmålstegn ved de antagelser, der ligger til grund for opfattelsen. Er succes altid velfortjent? Er fiasko? Han forklarer på en velformuleret og morsom måde, hvordan vi skal komme over snobberi for at finde sand glæde i vores arbejde.”

Tilføjelse:
Alain de Boton er iøvrigt forfatter bl.a. til bogen Statusangst)

5 thoughts on “Om succes og om frygten for at fejle og blive latterliggjort. Alain de Botton.

  1. Miri, det kan snildt være min hjemmeside, der har problemer og gentager dine kommentarer, men jeg skal nok lige slette nogle af dem igen Oh,,, denne elektroniske verden, som sommetider går sine egne veje!!!

   Og jeg er helt enig med dig… sandt og trist. Og nok ikke sådan lige til at ændre. Men det med at skabe sin egen definition på sin egen succes – det synes jeg er vigtigt. Det er noget jeg selv spekulerer på i disse dage.

 1. Lytter lige nu til “Ibens” på radio24syv, der handler om det her evige pres for at tage valg hele tiden, og være lykkelig. Lykkelig lykkelig lykkelig. Hele tiden. I alt hvad du foretager dig. Og den her selvrealiseringssfære som vesten er blevet ramt af – som er så begrænset at det kun er via karriere og uddannelse realiseringen kan foregå!? Det er helt sort…
  Tak for åndehuller som denne skønne blog

  Applaus fra et tosset København

  1. Astrid, jeg er rigtig glad for du nævner programmet du lytter til – jeg er altid på opdagelse efter ting at lære og lytte til.
   Og jeg kan kun give dig ret… det har et ekstremt fylde, det her med at “blive til noget” og vi skal være så lykkelige – og jeg tænker virkelig på, at der er noget modstridende i det hele.
   Jeg kunne virkelig ønske, at vi bare sådan lisså stille kunne være til…

   Og jeg elsker simpelthen København, …boede der engang og det er et af de få steder, jeg har følt mig fuldkommen hjemme. Så mange farverstrålende mennesker og livsvalg. Det var som at være på et dagligt eventyr,,, når man nu kommer herudefra, hvor kragerne vender…

   TAK for dine ord!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *