Giv det videre…

Giv det videre…

Giv det videre…

Første gang jeg mødte denne tanke, var for mange, mange år siden, hvor jeg læste en bog om en mand, som cyklede rundt i Amerika med en sammenfoldelig cykel. På et tidspunkt skal han (og jeg husker helt ærlig ikke om det er hovedpersonen eller en anden, men det er også lige meget…) bruge penge, men han har ingen penge. Har spørger en anden, om han kan låne, og det er virkelig noget han har svært ved, det her med at låne penge… Og så giver den anden ham de penge han skal bruge, men giver stærkt udtryk for, at han ikke ønsker pengene tilbage. I stedet ønsker han, at låneren engang i fremtiden skal give pengene videre til en anden, som får brug for det.

Det gjorde vildt meget indtryk på mig. Denne måde at hjælpe hinanden på.

En del år senere så jeg filmen Pay it forward. Det handler egentlig om det samme, måske lidt mere “systematisk”, men alligevel. Filmen kan du se gratis på Filmstriben, hvis du har kode/adgang til dit folkebibliotek. Klik dig ind her: Pay it forward – Filmstriben.

(Og kender du ikke Filmstriben, kan jeg varmt anbefale det. Mange gode film for både børn og voksne. Du kan låne/se et antal film gratis hver måned – jeg husker ikke hvormange. Og det hele kommer også an på, om din kommune tilbyder adgang til filmstriben. Men læs mere på Filmstribens hjemmeside.)

3 thoughts on “Giv det videre…

 1. Jeg synes det er sådan et vigtigt princip: At kunne give til mennesker med behov uden at forvente at få tilbage personligt, men i tillid til og tro på at værdier og energier ikke forsvinder, men blot bevæger sig rundt i universet som helhed – og at det er “nok”, og at det vi selv har behov for (ikke lyst til, brug for, begær efter) nok også kommer til os. Sådan tænker jeg på “giv det videre”. Jeg tror mange af os praktiserer det når vi fx giver børnetøj og legetøj videre fordi vi selv ved hvor mange penge der skal til for at købe alt det vores børn har behov for. Vi forventer jo ikke at få det (eller noget andet/penge) tilbage, men håber at det enten kommer videre til andre eller inspirerer til at andet bliver givet videre. Og måske stoler vi endda også på at vores egne behov vil blive mødt på det rette tidspunkt.
  (Jeg har set “Pay it forward” for længe siden .. og sh.., en slutning. :-). Jeg kom også lige til at tænke på denne musikvideo: https://www.youtube.com/watch?v=Rs38lKxmtI4 – hvis man ikke er bange for en sukkersød udlægning ;-))

  1. Lige præcis Janne. Jeg synes det er en skøn og befriende tanke. At det hele sådan… kører i ring. Også som filmen/musikken du henviser til, viser. Og verden trænger sgu til noget sukkersødme! Jeg synes den er fin, fin…
   Og mht. Pay it forward, havde jeg fuldstændig glemt slutningen … og tænkte derfor – i god tro :O) – at det var en god film at se sammen med børnene,
   da jeg lige ville gense den, fornylig,
   så jeg sad der og forklarede og de var godt og grundigt med.. og så sker det der til sidst. Arj, hvor jeg godt nok fortrød det hele lidt. Men mine unger er seje, og sad nærmest og trøstede mig, høhø… Vi fik snakket om nogen ting. Og de synes det var en god oplevelse, trods alt, at se filmen.
   Ja, sikke noget. :O)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *