Noter om Kompost

I dag lidt om kompost. Kompost er en kilde til mad og liv. En vidunderlig cyklus, ikk? At det, som ellers skulle smides ud, væk, i skraldespanden, i stedet kan blive til næring for nye afgrøder og lækre grøntsager, som vi senere kan høste og nyde. Derfor lidt noter om kompost i dagens tekst:

Naturvidenskab i praksis
Brug lejligheden til at lære dit barn lidt om naturens kredsløb. Byg en kompostbeholder, eller køb en færdig. Lad barnet være med til at fylde den med haveaffald (frasortér modne frø), visne buketter, kartoffel- og æbleskræller. Vand den med mellemrum og fortæl, hvordan de flittige regnorme forvandler skræl og affald til sund og god kompost til køkkenhaven.

Fra Familiehaven af Mogens Elhauge

Liste over affald, der kan bruges til kompost:

Fra køkkenet:
Afskårne blomster (kun usprøjtede)
Potteplanter (uden potter og jord)
Frugt og Grøntsager
Kaffegrums, teblade – også ublegede filtre og poser.
Nødde- og æggeskaller
Alle skræller (kun økologiske)
Køkkenrulle i begrænsede mængder
Rester af pasta, kogte kartofler og andre grøntsager
Brød og kagerester

Undgå skræller af citrusfrugter og bananer med mindre de er af økologisk kvalitet eftersom de er sprøjtede med mughæmmende midler. Disse svampedræbende midler vil også hæmme omsætningen i den øvrige kompost.

Fra haven:
Blade
Afklippet tørt græs
Gødning og strøelse fra kæledyr (kaniner, høns m.v.)
Kviste og smågrene – også fra hækken (bør findeles)
Ukrudt
Blomstertoppe
Nedfaldsfrugt

Undgå altid følgende:
Fedt
Kød- og fiskeaffald
Pålægsrester, sovs.

Fra Gyldendals grønne forbruger leksikon