Unplug

“Ingen kommer til at ligge på deres dødsleje og ønske, de havde brugt mere tid online”
Carl Honoré
fra Langsom Livsstil af Karen Pallisgaard

Er du afhængig af din smartphone? Synes du, du bør føle dig opdateret og “på” hele tiden? Overtager din nysgerrighed efter, hvad der sker på nettet, dit nærvær med dine omgivelser nu og her? Og er det blevet svært at fordybe dig og læse en bog? Du er ikke alene. Efter at have brugt de sidste måneder på at læse om disse ting (af egen personlige grunde, suk…) er jeg åbenbart ikke den eneste “distraktionsafhængige” i denne verden. (Jeg troede jeg var internetafhængig, indtil jeg faldt over ovenstående begreb, distraktionsafhængig.) Det er synd, for det frarøver os vores liv. “Jeg skal bare liiige…” og pludselig er der fløjet fem timer.

“Det mest tankevækkende er måske, hvor store påvirkninger udviklingen på så få år har haft på vores basale måde at være på og opføre os på. Hvordan det egentlig er gået til, at vi i dag med stor sandsynlighed rører mere ved vores smartphones end ved vores børn eller ægtefæller? Og hvordan den frie vilje og kontrollen over sin egen tid og opmærksomhed nærmest lader til at være forsvundet som dug for solen?”
Fra SLUK af Imran Rashid

Selvfølgelig er der nogen, der har helt styr på det og kan bruge internettet som et redskab, mere end internettet bruger OS som redskaber… Men jeg tror virkelig, mange af os har et problem. Og prøv at tænk på alle de ting, man skal forholde sig til inde i sit hoved bare ved at scrolle sig en tur gennem Facebook… Folk, der fortæller, de har influenza, har løbet en tur, er blevet farmor, en kattevideo, en nyhed om en eller anden global trussel… Tid, man har brugt, som efterfølgende føles lidt som tabt tid, (men før man klikkede sig ind føltes virkelig enormt vigtigt) og man føler sig ovenikøbet lidt stresset og tankemyldrende inde i hovedet… Tid, som man kunne have brugt på at tage sit barn ved hånden og gå udenfor og kigge stjerner…:

Lov mig, du går ind og finder og lytter til Bodil Jørgensen i denne podcast (afsnit 3) med Thomas Skov.♥
Thomas Skov – Jeg er mobilafhængig

Det her er noget, jeg kan skrive meget om. Og det er som om, jeg ikke rigtig kan skrive dette indlæg færdigt, måske fordi jeg selv står i et lille “projekt” omkring det. Så det får at vente mht. at skrive mere. Måske tager jeg det op hen ad vejen.

Nedenfor nogle få boganbefalinger. Disse indeholder affliliate-links/annonce-links:

Når mobilen tager magten – nærvær i den digitale tidsalder af Morten Munthe Fenger
Om teknologi, sociale medier og nærvær.
Kan købes HER

Phono Sapiens – det langsomme pattedyr på speed af Katrine K. Pedersen
Om mennesker og teknologi. Det langsomme pattedyr på speed.
Kan købes HER

Sluk – kunsten at overleve i en digital verden af Imran Rashid
At genvinde sit liv i den digitale verden.
Kan købes HER

Nedenfor nogle noter fra et gammelt indlæg, som jeg synes godt kan genbruges her:

“Research has revealed that many of us feel so tied down by technology that we can’t let a single text message or email slip by without responding to it immediately, or feeling a sense of anxiety. The cultural pressures to constantly check messages and to stay up to speed on the latest blogs or news media often lead to a feeling of being overwhelmed and frustrated without time to breathe. Living in a generation of multi-task masters, we find it hard to simply sit and focus on one thing. In turn, our productivity levels lower as stress levels sky rocket.

Internet use and dependency is higher than we might like to admit. Many are realizing it’s affects on their personal life and society at large, and starting to question the role that screens play in their life.”

Fra Digital Detox

Smartphones gør det enkelt for os at være på konstant. Vi er tilgængelige. Vi kan liiige tjekke. Da jeg på et tidspunkt anskaffede mig en brugt smartphone, var jeg vildt begejstret over alt den kunne, men så kom nedslaget, en tristhed over, hvor meget den også kunne fjerne mig fra mit liv. (Tilføjelse januar 2018: Ejer nu kun en almindelig mobil. Men også en iPod. Den er næsten ligeså slem som en smartphone. Suk…)

Mange af jer har nok allerede set denne lille film. Nu viser jeg den her. Seværdig og tankevækkende. (Og et paradoks at det lige præcis deles ad sociale medier) Filmen er blevet vist rigtig mange gange, så den må jo ramme noget i mange af os…:

Look up. Youtube.

Jeg kunne skrive meget mere om dette, men det får vente.
Bare husk det engang imellem, ikk?! At være nærværende i dit eget og andres liv.

I Forgot My Phone. Youtube.

En artikel om, hvordan det kan være at være den “lykkelige” ejer af en smartphone:

»Hver gang jeg egentlig ville have et rum til fordybelse, så ophævede jeg det ved at lade mig distrahere« …

Farvel smartphone – goddag frihed

Læs mere om Smartphones her:

Reklame forherliger “smartphone-syge”
Børn kan ikke konkurrere med mobiltelefonen

Trænger du til digital detox, så klik ind og læs hos Bemorewithless:

How to Enjoy a Digital Sabbatical

En artikel om børn og smartphones/internet:

Louis C.K.’s Explanation of Why He Hates Smartphones Is Sad, Brilliant

Dét er virkelig tankevækkende. Hvordan børn møder børn, hhv. i virkeligheden ct. via smartphones/internet…

Her er det videoklip, som artiklen handler om. Det er humoristisk fortalt, men samtidig frygtelig sørgeligt. Om børn. Og os. Og hvordan vi ikke længere tør mærke os selv og være alene. Stilhed.

Louis C.K. Hates Cell Phones

I en anden video, som jeg ikke længere kan finde, fortæller Louis CK om en oplevelse han havde, da han sad i et fly: Han fortæller, at han sidder i et fly og det er muligt at gå på nettet. “Desværre” bryder internetforbindelsen sammen. Og de rejsende føler, noget er taget fra dem, noget som de har “ejet” i 10 minutter. Men hallo! De sidder på en stol midt i skyerne. Og det er da f***ing amazing! (…and nobody is happy…;-) )

Tænk, om det er sådan det bliver: At vi ikke rigtig ser verden omkring os. Altså, virkelig SER.

Sluk.