Tankevækkende bog: Ismael af Daniel Quinn.

Tankevækkende bog: Ismael af Daniel Quinn.

For nylig så jeg filmen Instinct. Jeg blev berørt og nysgerrig og blev af kringlede veje ledt videre til en bog: “Ismael” af Daniel Quinn. Jeg er stadig ikke helt sikker på, om filmen har et udgangspunkt i bogen, for de to værker er ret forskellige.

Det er umuligt at sætte ord på dét indtryk bogen Ismael har efterladt hos mig. Så jeg vil nøjes med at gengive bogens bagside:

‘”Lærer søger elev. Må have et oprigtigt ønske om at redde kloden. Personlig henvendelse.”

Således begynder ISMAEL og snart efter befinder vi os i en medrivende filosofisk dialog mellem fortælleren og en kæmpegorilla ved navn Ismael, hvor evolutionen, civilisationen og menneskets rolle dissekeres.

Ismaels tolkning af skabelseshistorien forklarer, hvordan menneskeheden har skabt jordens nuværende krise, og han spørger, hvorvidt det er menneskets bestemmelse at styre verden eller om der findes et højere åndeligt formål.

Det interessante lærer-elevforhold udspilles i en næsten underdrejet dramatisk og overraskende handling, og bogen er båret af en stærk og stille kraft, som giver stof til eftertanke om tilværelsens store spørgsmål.”

En samtale mellem en gorilla og et menneske lyder måske lidt langhåret, men det er virkelig en læseværdig bog, hvis man ligesom mig interesserer sig for, hvorfor i al verden vores kultur er skruet så destruktivt sammen: Særligt måden at anskue mennesker/kultur som enten “tagere”  eller “slippere” er tankevækkende.
Jeg blev ret påvirket og det er jeg stadig. Og må læse den igen.

(Jeg fandt lige denne lille “video-tekst-anbefaling” af bogen her.)

Det er lige årstiden for film, så hvis du en novembermørk aften ønsker at se filmen Instinct, findes den på youtube. Jeg kan dog hverken garantere for kvalitet eller om hele filmen er med, for jeg har ikke set filmen dér. Men her er et par links: 

Instinct – full movie

Instinct – trailer

4 thoughts on “Tankevækkende bog: Ismael af Daniel Quinn.

  1. MeeTooSlow, det er en mærkværdig bog og jeg blev lidt trist af den. Den rammer lige præcis alt det, som er helt forkert.
   Og jeg er ked af at jeg først svarer dig nu. Jeg har simpelthen ikke kunne tænke én sammenhængende tanke i alt dette flytteri. Nu er vi ved at være færdig med at afvikle alle de boliger, vi efterhånden skulle afvikle og skal “bare” være her nu. Det er virkelig en lettelse.
   Og at vi bare kan ringe efter en vicevært, hvis der er noget
   Men det har også sin bagside: Hvis det her var en ejer-bolig, havde vi pillet hele køkkenet ud og erstattet det med noget enkelt selv-byg. Det stinker simpelten af gammelt nikotin, selvom det er nymalet og hvadharvi. Det er altså et problem. Som vi ikke selv er herre over. Men vi bliver nødt til at bede udlejer gøre noget ved det på et tidspunkt. Det er ikke det fedeste at stå og skrælle gulerødder imens man føler, man står midt i et gammelt askebæger. Jeg kan slette ikke flytte ind i vores køkken.
   Men resten er skønt og roligt, og jeg er meget taknemmelig for de her valg vi har truffet. Og at vi også har været heldige med at få det her sted. Et lugtende køkken er en biting, der kan ordnes. Med lidt tid og tålmodighed.
   :-))

   1. Det lyder dejligt at I er kommet på plads. Det tager noget tid at finde sig til rette, ingen tvivl om det. Rart at det praktiske er gjort og i kan se fremad nu.
    Forstår rigtig godt det med køkkenet og lugten, det er ærgerligt. Håber det løser sig.
    Jeg er nu i gang med bogen, jeg har fjernlånt den fra biblioteket. .. interessant bog indtil videre. Med en interessant indgangsvinkel. Glæder mig til at læse den færdig.
    Knus fra Mee Too Slow

    1. Åh, hvor spændende du har lånt bogen. Ja, det er sørme ikke en helt almindelig bog :O) Hele dens måde at forklare ting fra biblen, gav mig nærmest kuldegysninger. (Jeg er ikke kristen eller noget, men jeg fandt det ret interessant at læse om) Håber du har det ok med at læse den!
     Og vi bliver glade for at bo her. Jeg er simpelthen så lettet over, at vi nu er kommet igennem alt det her… Pyha… sikken omgang Håber du/I har fundet lidt mere afklaring omkring, hvad I vil. Det er sørme ikke altid så lige til… Knus!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *