At Skabe & Slow Fashion.

At Skabe & Slow Fashion.

At stoppe med at forbruge og få mere tid, giver mere tid til at gå på opdagelse i din egen skaberkraft. Måske er der en længsel i dig, som er gemt og glemt. En længsel efter at skabe dit eget hjem, skabe dit tøj, skabe dig selv, skabe billeder, tekster, poesi, fotografi, skabe dejlig mad, skabe en have… Mulighederne er uendelige! Vi har bare glemt dem…

“Hvorfor bør vi alle bruge vores skaberkraft…?

Fordi der ikke er noget, der gør folk så
gavmilde, glade, livlige, modige og medfølende,
så ligegyldige over for at slås og samle sig materielle genstande og penge.”

Brenda Ueland.
(Citat fra Julia Cameron, “Kunsten af være kreativ”)

Det er vigtigt at skabe. Det er vigtigt at skabe os. Det er vigtigt at bruge vores hænder, bruge vores fantasi, at lege, eksperimentere. Lave spas, løjer. Munterhed. Æstetik. Og nogle kan endda håndtere kvalitet: Solid, dygtig håndkraft.

(Jeg hører desværre ikke til sidste gruppe. Alt jeg laver er vind og skæv. )

Der er mange muligheder for at skabe. Drop forestillingen om, at det skal være perfekt. Husk det er processen, selve det, at gøre arbejdet, der er målet. Det færdig produkt er helt dit eget, helt unikt. Ingen bestemmer udover dig. Så kast dig ud i det! Giv dig god tid og nyd processen…

“I den moderne verden, hvor det er så nemt, så billigt og så hurtigt at købe ting, mister de ting, vi har købt, deres værdi. Hvilken værdi har en genstand, hvis vi kan købe ti andre nøjagtig mage til på ingen tid?” siger Murphy. “Når noget er håndlavet, betyder det, at nogen har investeret tid i det, og det forlener det med sand værdi.”

[…]

“At strikke er fra naturens hånd langsomt. Man kan ikke trykke på en knap, søge på en skala eller tænde for en kontakt og få det til at gå hurtigere. Den virkelige glæde ved at strikke ligger i selve handlingen og ikke i at nå målstregen. Undersøgelser viser, at pindenes rytmiske dans med alle dens gentagelser kan dæmpe puls og blodtryk ved at lulle den strikkende ind i en fredfyldt, næsten meditativ tilstand.”

Fra Lev livet langsomt af Carl Honoré.

 

Slow Fashion.
Et begreb som rummer så meget kreativitet, fordybelse og kvalitet. Enten at man selv skaber sit tøj. Eller at man køber brugt tøj. Eller at man køber bæredygtigt tøj i høj kvalitet. Vælger man den sidste, er det vigtigt at være på vagt over for firmaer der “greenwasher” (Læs evt. om Greenwashing her: Greenwashing, Wikipedia )

(Og husk, at nyt tøj, tekstil og garn, omend det er nok så bæredygtigt, også tærer også på jordens ressourcer, vand osv. Bedst er at genbruge.)

Har man mod på at lære at sy, strikke og hækle er der pludselig mange muligheder for at skabe tøj selv. Man kan skabe huer, vanter, halstørklæder, trøjer, sokker osv. eller måske hyggelige tæpper til dit hjem. Og man kan customize sit genbrugstøj ved at pynte, dekorere, sy om, lægge til og trække fra. Mulighederne er uendelige og morskaben lige så. Det er SÅ meget sjovere (og føles SÅ meget bedre) end alt det ligegyldige stangtøj, hvor nogen bare er ude på at få fat i dine penge, efter de selvfølgelig først og fremmest har fortalt dig, at du ikke er god nok uden og at du derfor MÅ have “det rigtige” tøj. Men hvorfor støtte dem, der dybest set fortæller os, vi ikke er gode nok? Hvorfor købe deres produkter? Jeg vil ikke.

Thylejrens stangtøj

Lidt links til at lære at strikke og hækle:
På denne hjemmeside får man favnen fuld af hækle- og strikketutorials:

Garnstudio – DROPS design strikke- og hæklevideoer

Og her er mine favoritvideoer omkring at hækle strømper og huer.

Hækle sokker, del 1 og 2
Jeg er ikke en erfaren hækler og skulle virkelig holde tungen lige i munden. Men hun er enormt dygtig til at fortælle med ro.
(crochet) Pt1: How To Crochet Adult Socks – Yarn Scrap Friday
(crochet) Pt2: How To Crochet Adult Socks – Yarn Scrap Friday

Jeg kan simpelthen ikke huske, hvilken video det var, der lærte mig at hækle huer, men det kunne være den her:
Lær at hækle en hue (Nybegynder)

Karklude er en super måde at øve sig i at hækle eller strikke, for det gør ikke noget om det er fuld af fejl og vind og skæv.

At noget er skævt, kan betyde det får sit helt eget liv. Her en meget skæv karklud hæklet i bomuldsgarn. I stedet for at ærgre mig over, at jeg sjældent kan hækle lige, blev det – med lidt ører og øjne – til et karkludsmonster. Garnet kan jeg ikke kan huske, hvor jeg har købt. Den Skæve Monsterklud ligger meget bekvemt op af Civil Ulydighed af Thoreau

Iøvrigt – til dit hjem – prøv at google “granny chic”. Det ser både hyggeligt og sjovt ud…

Og tjek Projecthandmade ud. Hun går all in for købestop, hjemmestrik, syning og genbrug.

Og husk at reparere dit tøj! Man kan få ting til at strække sig længere med lidt syning her og der. Huller i bukserne, strømperne, striktrøjer…

Overfor har jeg talt om tøj og garn, men at skabe er selvfølgelig også at digte, male, bage, dekorere en kommode osv. Det hele har en sammenhæng: Skaberkraft, kreativitet, tid, forbrug, væren…

Til slut et citat om at skabe, som jeg selv husker, at minde mig om af og til:

Tekst af Majbritte Ulrikkeholm:

“At være et kreativt menneske handler ikke kun om at være kunstner. At være kreativ handler om at skabe –

den verden, man ønsker at opholde sig i,
omgivelser,
bolig,
den mad, man ønsker at spise,
venskaber,
arbejdsforhold

og i sidste ende: SIT LIV og SIG SELV.

Allerede her kunne man støde på den første modstand, for hvordan i alverden kan man bilde sig ind at skabe sig. AT SKABE SIG er forbundet med en masse negativitet i vores kultur, hvor udtrykket at skabe sig bruges om en person, som forstiller sig eller er utålelig over for andre. Prøv et øjeblik at tænke på en person, der skaber sig………………..
Personen bruger måske en for kraftig stemme, ler for højt, danser for larmende, optager for meget plads i lokalet med sine flagrende bevægelser, hopper på bordet.

Nej, hvor du skaber dig!

Denne bemærkning har de fleste mennesker hørt i et øjeblik, som egentlig var forbundet med stor glæde. Dans, sang, latter. For det er sandt, at man skaber sig. Også når man er for meget. Hvor højt kan jeg le? Hvor meget kan jeg danse? Hvor vidt rækker mig stemme? Jeg ved ikke, hvorvidt min stemme rækker, før jeg kender lyden af mit eget intense skrig, før jeg har afprøvet den yderste grænse. Og det er egentlig det, barnet gør uden at tænke noget særligt over det. Kan jeg sige som en tiger, en løve, en ko? Kan jeg forestille alt muligt, og kan jeg skabe mig selv igennem alle disse forestillinger?

Nej, hvor du skaber dig!

Og det nødvendige arbejde for at udvikle sig til et kreativt menneske er allerede spoleret, inden det overhovedet kom igang…”

Majbritte Ulrikkeholm, Det magiske rum.