Minimalisme & Tiny Houses

Minimalisme & Tiny Houses

At rydde op, rydde væk, skabe plads i sit liv. Det er enormt saliggørende. Det giver plads og rum til liv og fordybelse. At stoppe med at købe nyt skaber luft i økonomien, og at spare penge sparer tid til andet end at knokle på arbejde (hvis man nu ikke lige er så heldig, at man elsker sit arbejde.) Det gør, at man kan få mere tid til at LEVE. Mere tid til nærvær. Blive hjemmegående hos sine børn, små som store. Eller. Og. Rejse ud i verden. Få mere tid til at udleve sin drøm om at skrive eller male eller lave smykker. Eller drømmen om mere jord og selvforsyning. Mulighederne er uendelige og overvældende. Hvorfor i alverden bruge sin energi på at shoppe og passe og pleje masser af ting og et stort hus, når nu der er så meget andet man kan bruge sit liv på? Tiden flyver jo! Og vi har kun ét liv.

Færre ting betyder færre ting, der skal støves af og ryddes op på, færre reparationer, mindre behov for plads til opbevaring, mindre plads der skal gøres rent, varmes op, betales til.

Og mht. ting er det en god ide at anskaffe/beholde det mest “primitive”: Jo mindre det “kan”, des mindre vedligeholdelse kræver det. Tænk f.eks. på en foodprocessor. Hvis den går i stykker, kan du sandsynligvis ikke selv gøre så meget ved det. Et rivejern derimod er i sin enkelthed langt nemmere at passe og pleje i det lange løb.

Det handler om bekvemmelighed, og at vores grej skal gøre alting nemmere for os her og nu, og derfor “kan” det så meget. Men det er værd at kigge på anvendeligheden i det lange løb. Hvor længe kan det holde og hvordan er udsigterne, når det en dag ender som (elektronisk) affald. Er det mere klimavenligt at bruge mere tid på sine arbejdsopgaver med sine hænder, end at lade maskiner og robotter gøre tingene for os. Og: Kan det rent faktisk give os noget, rent åndeligt, på kanten af meditativt, hvis vi bruger tid på helt simple og lidt “trivielle” opgaver, med enkle, “analoge” redskaber?

Minimalisme, tiny houses og oprydning er der skrevet mangt og meget om. Nedenfor kommer jeg med links til boganbefalinger, samt en stribe inspirererende videoer:

Bøger om oprydning, minimalisme og tiny houses
Inspirerende videoer om minimalisme og tiny houses